Vikten av att ha en hundförsäkring

jan 12

Vikten av att ha en hundförsäkring

En hundförsäkring är något alla hundägare faktiskt bör skaffa i samma veva som de skaffar hund. Försäkringen kostar inte speciellt mycket pengar men det kan vara en sådan sak som räddar hundens liv om den skadas allvarligt eller blir sjuk.

Att skaffa rätt hundförsäkring

Att jämföra hundförsäkring innan du köper en sådan är klokt. Det finns nämligen en hel del som kan skilja sig åt mellan försäkringarna. Vilken månadskostnad kommer du till exempel betala, vilka sjukdomar täcker den? Att jämföra hundförsäkringar har blivit väldigt enkelt online och du kan snabbt se vilket pris du behöver betala. En sak som också kan vara bra att titta på är om fria samtal med till exempel telefonveterinär ingår. Det kan vara smidigt om man är lite orolig för sitt djurs hälsa.

Försäkringen minskar utgifterna vid veterinärvård

Det huvudsakliga ändamålet för en hundförsäkring är att minska utgifterna för veterinärvård. Om hunden får en sjukdom eller skadas allvarligt täcker försäkringen de högsta kostnaderna och så får man som hundägare stå för en fast eller rörlig självrisk. Det här kan vara en sak som räddar hundens liv. En akutoperation på en hund kan kosta 20 000 kronor eller mer beroende på hundens skada och om man inte har de pengarna, eller en försäkring som täcker kan man tvingas avliva sin familjemedlem. Ibland kan det finnas möjlighet att göra en avbetalningsplan men så är inte alltid fallet. Då är försäkringen guld värd.

Hundens livförsäkring

En hund kan också livförsäkras. I regel försäkrar man hunden för dess inköpspris. Om det är en blandrashund brukar det dock finnas maxbelopp för livförsäkringen och det brukar ligga på omkring 5000 kronor. Hundens livförsäkring kan betalas ut om hunden avlider, om den måste avlivas eller om hunden inte längre kan användas till det som man tänkt. I det sistnämnda fallet brukar dock bara en del av beloppet betalas ut och hunden ska fortfarande kunna leva ett skäligt liv.

Kan alla hundar försäkras?

Ja, alla hundar kan och bör försäkras. Även om hunden tidigare haft skador eller sjukdomar kan den försäkras men det kan läggas in restriktioner i försäkringen som gör att de tidigare sakerna inte täcks. Om hunden till exempel haft eller har problem med ett öga kan det läggas in restriktioner om att försäkringen inte täcker behandling av just det ögat.

Även äldre hundar och blandrashundar kan försäkras. Det är dock vissa försäkringsbolag som inte försäkrar djur över fem år om hunden inte haft en försäkring hela tiden innan. Om hunden har haft det brukar det inte vara några problem att flytta över den till ett nytt bolag men det kan vara bra att kolla upp vilka villkor som gäller.