Är hundsele bättre än halsband?

aug 09

Är hundsele bättre än halsband?

Hundsele är ett utmärkt och praktiskt tillbehör som vanligtvis används istället för ett halsband. Många hundägare har olika uppfattning om vilket tillbehör som är bäst men generellt sägs att hundselen är bättre för valpar och för hundar som drar i kopplet och därmed riskerar skador. Det finns dock studier som visat att hundar överlag rör sig mer bekvämt och ergonomiskt med sele än med halsband. Numera finns det flera olika typer av hundselar samt speciella hundselar för exempelvis dragsport med hund.

Hundsele och halsband

Det kan vara knepigt att välja mellan hundsele eller halsband och kan vara särskilt svårt för nya hundägare. Valet avgörs ofta av vilken hund du äger, hundens ålder och vilka aktiviteter du planerar att göra med din hund. Samtidigt finns det inget som hindrar att du skaffar både sele och halsband och provar dig fram. Det kan också finnas situationer där en sele är bättre som exempelvis vid promenader i naturen medan promenader i stan kan ibland vara enklare med halsband. Var observant på att det finns vissa hundraser där du alltid bör använda hundsele som exempelvis fransk bulldogg, bostonterrier och mopsar. För valpar är bästa valet en sele som dessutom är utmärkt för koppelträning. Om din hund har en nackskada eller andningsproblem bör du alltid använda sele.

Olika typer av hundselar

Det finns många olika typer av hundselar som exempelvis promenadselar, spårselar, antidragselar, dragselar och reflexselar. Fundera på vilka aktiviteter du kommer att göra tillsammans med din hund innan du gör ditt val. Hos Zoo.se finns ett mycket brett urval av bekväma samt prisvärda hundselar att välja mellan för alla hundar. För mindre hundar finns exempelvis välsittande Y-selar från Gustaf & Evita eller vadderade selar från Hurtta för ett aktivt uteliv (passar alla hundar). K9 Innova Dog Comfort Power-Harness är en fulländad samt unik sele för dogparkout, servicehundar samt tjänstehundar. Hos Zoo.se kommer du garanterat hitta en bra hundsele som passar din hund perfekt. Handla bekvämt online eller besök butiken i Bromma. Hundägare i Stockholmsområdet kan få sin beställning levererad samma kväll (vardagar) och för resten av landet är leveranstiden mellan en till tre dagar.

Skydda hundens hals och nacke

För att kunna förstå funktionen av en hundsele eller halsband behöver vi ha ett aning om hur en hunds nacke och hals är konstruerad. Hundens halskotpelare går till största delen i den övre delen av halsen vilket innebär att ovanför halskotpelaren saknas muskulatur. Den stabiliserande muskulaturen finns istället på sidan och under halskotpelaren. Det innebär att hundens nacke och hals är väldigt känslig för ryck och drag. Var noga med att hundselen är i korrekt storlek så att gördeln (runt bringan) inte hamnar för högt och påverkar strupen eller för lågt och pårverkar hundens frambensrörelser. Fördelen med en hundsele är att den lämnar både nacke samt hals fria och eliminerar risk för skador från plötsliga ryck eller drag.