Unika fakta om hundar

mar 25

Unika fakta om hundar

 

De allra flesta vet hur en hund ser ut, hur den fungerar tillsammans med människan och att det är en glad och rolig kamrat att ha vid sin sida. Det finns dock så mycket mer till djuret än enbart detta. Här har vi samlat annorlunda och unika fakta om hunden som du troligtvis inte visste om.

1. Många tror att hunden länge levde helt vilt och att det inte är förrän på modernare tid som den började användas som sällskapsdjur. Så är dock inte fallet. Hundar har levt sida vid sida med människor under betydligt fler år än många kan tro. Man har hittat skelettfynd i Tyskland som bevisat att det fanns tamhundar så långt tillbaka som 12 000 år sedan. Det finns även 7000 år gamla hundgravar som har hittats här i Sverige.

2. Alla hundar har sina egna nosar, men visste du att hundens nos faktiskt fungerar precis på samma sätt som människans fingrar. Ingen hund har samma nosavtryck som någon annan och detta betyder att nosen således fungerar som ett fingeravtryck.

3. Det fanns så många som 12 stycken hundar som var med på det sjunkande skeppet Titanic. Tyvärr var det endast tre stycken hundar som överlevde och detta på grund av att ägaren hade smusslat med sig hundarna i en av livbåtarna.

4. “Voff, voff, voff” – alla hundar låter likadana, eller gör de verkligen det? Forskning och studier har visat att hundar faktiskt besitter olika dialekter. De kan t.ex. snappa upp sättet som deras ägare talar på och kan även anpassa sin tonhöjd efter detta.

5. Det är inte bara människor som tycker att det är obehagligt att besöka tandläkaren eller doktorn. Studier har visat att även hundar tycker att det är obehagligt att gå till veterinären. När man mätte hundarnas blodtryck på plats visade det sig att trycket var mycket högre än när det först hade mätts i det egna hemmet. Högt blodtryck är ett vanligt tecken på stress, så visst kan det ligga någon i det.

6. För dig är det säkert hur tydligt som helst att kunna urskilja en röd boll på en gräsplan, men för en hund är detta nästan helt omöjligt. Hundar är delvis färgblinda. De kan till exempel se stor skillnad på gult och blått, men kan inte skilja grönt och rött från varandra. Vill du att hunden ska hitta bollen lättare så undvik alltså att matcha en röd boll med en grön fotbollsplan eller liknande.

7. Tycker du att du har ett bra luktsinne? Okej! Då ska du jämföra dig med hunden. Vi människor har cirka 5 miljoner luktsinnesceller i vår näsa, men detta är ingenting om man jämför med hunden som har hela 220 miljoner sådana.