Ta hand om tassarna på vintern

nov 22

Ta hand om tassarna på vintern

Vintern kommer med många mysiga stunder. Under vintern firar vi jul med lussekatter, gran och god mat. Därefter väntar nyår. Nyår är således också kul, men många hundägare får stora problem med sina djur på grund av raketerna. Är det snö så kan hunden hoppa runt och leka lite extra, men vintern kommer också med en hel del påfrestningar, inte minst på hundens tassar.

Det är viktigt att komma ihåg att vägsalt kan vara påfrestande på de känsliga tassarna och detta specifikt på trampdynorna. När ni har promenerat på vägar som är saltade är det extra viktigt att du sköljer av tassarna med vatten (ljummet) och därefter torkar helt torrt. Även sprickor kan lätt uppstå under vintern och dessa förhindrar och behandlar du bäst med en salva. På Apoteket kan du t.ex. köpa Försvarets hudsalva för bara några kronor. Den här salvan är helt fri från farliga ämnen och har använts länge av både vuxna, barn och till djur. Även olivolja har läkande effekter. Smörj på kvällen innan sänggående.

Missfärgningar kan betyda svampinfektion

Du är säkerligen medveten om att snö och slask kommer att dras in i ditt hem extra mycket om du är hundägare, men kom även ihåg att den ständiga fukten kan orsaka svampinfektioner på din hunds tassar. Du bör vara vaksam på irritation i form av röda missfärgningar. Dessa sitter främst på trampdynorna eller mellan hundens tår. På apoteket kan du hitta bra salvor som hjälper hunden ”på fötter” igen. I svåra fall, eller om salvan inte hjälper, bör du kontakta en veterinär. Du kan minimera risken för svamp genom att se till att pälsen mellan tårna inte blir för lång. Då samlas mer fukt och så kallade isbollar kan fastna. Naturligtvis är det mycket viktigt att du även torkar tassarna helt torra efter varje promenad.