Saker att fundera över innan du skaffar hund

maj 08

Saker att fundera över innan du skaffar hund

 

Har du funderat på om det äntligen är hög tid att skaffa hund? Kanske är allt i ditt liv just nu optimalt för en ny lekkamrat till barnen eller som sällskap för dig? Att drömma om en hund är väldigt vanligt. Det finns mängder med olika hundtidningar i butiker och på nätet och annonssajter som man kan gå in på och lockas av de söta bilderna på valpar. Innan man skaffar sig en hund finns det dock mycket som man först behöver fundera på. Även om det är underbart att vara hundägare så är det ingen dans på rosor, åtminstone inte varje dag.

Ett mycket vanligt misstag är att man förälskar sig i en valp, just för att det är en valp och den är söt. I grund och botten vet man ingenting om hundrasen och de beteendemönster som är vanliga och inte heller ägnar man en tanke åt att hunden bara är valp under en mycket kort period av sitt liv. Innan man skaffar sig en hund behöver man alltså vara införstådd med att hunden inte kommer att vara valp för alltid. Den kommer snabbt att växa upp och till skillnad från barn så kommer den att vara i behov av dig hela sitt liv.

Checklista

Vi har satt ihop en checklista med några viktiga frågor som du bör ställa dig innan du ringer på den där annonsen som du har hittat. Häng med!

1. Hur mycket tid har du?

Jobbar du väldigt mycket, pluggar eller gillar att åka på långa resor utomlands? Har du barn som behöver uppmärksamhet och fokus? Fundera över om du verkligen kommer att ha tid för att ta hand om en hund och ge den den omvårdnad som den behöver.

2. Kunskap – finns det?

”Alla kan väl ta hand om en hund?”. Nej, riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Visst kan de flesta hälla upp vatten i en skål eller hålla i ett koppel, men det krävs mycket kunskap för att ta hand om en hund på rätt sätt. Det kan vara en god idé att införskaffa sig faktaböcker om hundar innan och även signa upp för en och en annan kurs tillsammans med din valp när det väl gäller. Kurser hittar du bland annat på SKK och deras hemsida.

3. Har du råd att ha en hund?

Den största samlade kostnaden som du kommer att ha för din hund kommer du att betala i samband med köp, men en hund kostar pengar under hela sitt liv. Du behöver se till att din ekonomi kan hantera kostnader för utrustning, tillbehör, vård och veterinär, försäkring, pälsvård och naturligtvis även foder.

4. Är intresset bestående?

Var ärlig mot dig själv, för allas bästa! Är det så att du verkligen vill ha en hund och allt vad det innebär under de kommande 8-15 åren eller är det kanske så att du är extra sugen för att kompisen har skaffat en? Finns det någon minsta tvivel på att ditt intresse kommer att hålla i sig hela hundens liv så vänta tills du är helt säker.