Pudlar

aug 04

Pudlar

Pudeln har blivit utsedd till den tredje mest populära hundrasen i världen. Rasens ursprung är franskt och den var från början en vattenapporteringshund. Numera är en pudeln främst en familjehund.

Pudlar är otroligt intelligenta och behöver mycket stimulans. Generellt sätt är de lättfostrade, men får de inte den uppfostran som de behöver lär de sig snabbt att manipulera sin ägare.

Egenskaper

Pudlar är snabbtänkta och älskar att få lära sig nya saker där de behöver använda hjärnan. De är lekfulla, tillgivna och försiktiga. Med tanke på pudelns egenskaper har rasen börjat bli populär som servicehund. Några exempel på uppgifter en servicepudel kan ha är att hämta saker till sin ägare, öppna dörrar och plocka upp tappade saker från golvet.

Utseende och storlek

Pudlar finns i fyra olika storlekar Storpudeln är mellan 45 och 60 centimeter i mankhöjd, mellanpudeln är 35–40 centimeter, dvärgpudeln är 28–35 centimeter och den minsta pudeln, toypudeln, är mellan 24 och 28 centimeter i mankhöjd.

Pudlar finns i fem olika färger. Dessa är svart, brun, aprikosröd, grå (även kallat silver) och vit.

Pudlar fäller inte vilket innebär att dess päls behöver mycket omvårdnad. Pudeln behöver kammas, badas och klippas regelbundet.

Att förbereda sig inför pudelköpet

Innan man köper en pudel bör man läsa på och lära sig så mycket som möjligt om pudlar och vad ett hundägarskap innebär. Det är också en del saker som behöver inhandlas. Följande är några exempel på vad som behövs innan man hämtar hem sin nya familjemedlem.

  • Koppel och halsband
  • Bilbälte
  • Borstar
  • Små snoddar
  • Leksaker
  • Mat

Man kan också behöva köpa saker till sig själv om man inte redan har det. Det är bra att ha ordentliga fritidskläder så att man kan vara ute i regn och rusk för att motionera hunden. För att kunna ta promenader i skog och mark är det även viktigt att ha bra och rejäla skor för att undvika att dra på sig olika typer av skador.