Myter om hundar – vad gäller?

jan 22

Myter om hundar – vad gäller?

Det finns en hel del myter om det absolut mesta här i världen och det betyder att det även finns en del myter om hundar, människans bästa vän. En väldigt vanlig myt är t.ex. att hundar är helt färgblinda, men så är alltså inte fallet. Hundar kan mycket väl se färger, de har bara inte möjlighet att se alla färger, så som vi människor kan. Här nedan hittar du en samlad mängd myter och naturligtvis reder vi ut om de är sanna eller falska.

Hundar är färgblinda

Nej och ja. Hundar är delvis färgblinda. De kan t.ex. inte skilja på rött och grönt, men på gult och blått.

Dålig andedräkt går bort med vanlig tandkräm

Falskt! Du bör inte använda dig av tandkräm för människor på din hund. Dålig andedräkt kan även bero på dålig munhälsa överlag, t.ex. tandlossning eller tandsten.

Hundar älskar choklad

Visst kan hundar tycka att det är gott, men choklad är mycket farligt för hundar och kan innebära döden om det vill sig illa. Ge därför inte hunden choklad, hur gott du än tror att den tycker det är. På Universitetsdjursjukhusets hemsida kan du hitta mer information om giftiga livsmedel.

En kamphund kan låsa sina käkar

Falskt! Ingen hund kan fysiologiskt låsa sina käkar. Däremot kan en arg eller rädd hund ha en mycket stark mental vilja att inte vilja släppa taget om de har bitit sig fast.

Hundens mun är renare än människans

Falskt! Många hundar gillar att kalasa på de allra mesta och myten om att munnen är självrengörande på hundar stämmer alltså inte. Var därmed försiktig med allt för närgångna, blöta pussar.