Munhälsa för hundar

jul 21

Munhälsa för hundar

Även hunden kan få problem med sina tänder och sitt tandkött. Det finns sätt för att undvika detta, t.ex. genom att borsta hundens tänder noga varje dag och ta bort tandsten när det behövs. Vissa hundraser är redan mer känsliga för munproblem än andra och då är det extra viktigt att ha koll på vad som gäller.

Det finns två sjukdomar som är vanligast i samband med hundar och de tandproblem som de kan ha. Det första är tandsten och det andra är tandlossning. Dessa går under gruppen infektioner och kan även kallas för parodontit. Det betyder att bakterier sätter sig på tänder, t.ex. i form av matrester, och tar fästen i den mjuka beläggningen. Om bakterierna tar sig ner till tandköttet eller käkbenet så blir också hela munhålan inflammerad. I samband med detta kan hunden få problem med just tandsten, blödande tandkött och även tandlossning. Det betyder att tänder sakta, men säkert, lossnar från sitt fäste de har i käkbenet.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att förhindra munproblem hos din hund finns det flera sätt att gå tillväga. Borsta hundens tänder varje dag och satsa på torr hundmat. Även ett hårdare märgben att tugga på är bra. Om tandsten uppstår så se till att försöka bli av med problemet så fort som möjligt.