Jaga fågel med hund

dec 06

Jaga fågel med hund

Många som skaffar hund vill ha den som jaktkamrat. Hundar kan användas för de flesta typer av jakt och en av de kanske allra vanligaste jaktformerna är fågeljakt. Men vad är viktigt att ha koll på om du vill jaga fågel med din hund?

Ha koll på hunden

När det gäller alla former av jakt måste jägarna hålla koll på var jakthunden är. Hunden kan inte veta varifrån ett skott kommer och det är upp till varje jägare att se till att skottet är fritt innan det avlossas. Med en bra kikare

för fågelskådning kan du se både hund och vilt på håll och det underlättar en hel del.

Varje år inträffar olyckor där jakthundar skjuts och det blir traumatiskt både för skytten och för den jägare som inte får med sig sin hund hem efter jakten. En tumregel är att du aldrig ska avlossa ett skott om du inte är hundra procent säker på var du har hunden eller andra människor. Håll hellre inne skottet ett tag, eller låt viltet gå vidare till en jaktkamrat som har bättre chanser.

När ska hunden vara kopplad?

Hos Naturvårdsverket finns det mer information om vad som gäller för att ha lösa hundar i naturen. Under vissa perioder är reglerna mycket strikta. Då får du helt enkelt inte ha hunden lös om du inte har som ett osynligt koppel på den. Det handlar om att hunden inte ska störa det vilda livet i skogen. Om du har en jakthund kan det också vara klokt att ha den kopplad då den kan ha en tendens att jaga vilt året om.

Lämpliga raser

När det gäller hundar finns det flera olika raser att välja mellan och de fungerar bra till olika saker. Sedan ska det inte sägas att alla typiska jakthundsraser är bra på att jaga, för så är inte fallet, precis som att alla vakthundsraser inte automatiskt är bra på att vakta. Det har helt enkelt att göra med hur hunden tränas och uppfostras. Dessutom är många tidigare fågelhundsraser inte längre avlade för att jaga. Pudel är ett sådant exempel.

Viktigt med lydnad

När det gäller apporterande hundar vilket de flesta hundar som jagar fågel tillhör är det otroligt viktigt att de är lydiga. Hunden får till exempel inte rusa upp utan att ha fått kommando för det. Det är ofta så att jakthunden behöver lära sig att ligga eller sitta stilla relativt långa stunder, i alla fall när det gäller fågeljakt.

Att träna lydnad till vardags är mycket viktigt. I regel är det bättre att träna flera korta stunder varje dag, än en lång stund en gång i veckan. Det gör att hunden lättare förstår övningarna och vad som faktiskt förväntas av den. Annars kan hunden lätt bli förvirrad och träningen tråkig.