Hur länge lever en hund?

apr 15

Hur länge lever en hund?

Det är svårt att säga exakt hur gammal en hund kan bli. Precis som för oss människor så är detta naturligtvis väldigt individuellt. I många fall lever mindre raser längre än större, men en hund kan vara med om en olycka eller få en sjukdom som gör att hundens liv förkortas. Svaret är därför inte så självklart, men det finns riktlinjer som man kan använda sig av.

En av de vanligaste livslängderna för hundar generellt är mellan 8-15 år. Det är här som man kan se en tydlig skillnad mellan små raser och större alternativ. De mindre raserna lever oftast mellan 12-15 år, medan de större stannar någonstans mellan 8-13. Vilken ras din hund har är av stor betydelse för hur länge den kommer leva. Kanske är det ni som kammar hem nästa världsrekord? Idag är världsrekordet för världens äldsta hund hos en australian cattledog som blev hela 29 år gammal.

Det är heller inte speciellt ovanligt att blandraser lever längre än renrasiga hundar. Ytterligare en hund som blev väldigt gammal var blandrasen Max. Denne gamle herre var en blandning mellan tax, terrier och beagle.