Hitta en bra hunduppfödare

okt 25

Hitta en bra hunduppfödare

I Sverige finns det mängder med riktigt bra, seriösa och professionella människor som har vigt sina liv till att föda upp hundar. Det är nämligen precis det som man måste göra, spendera både dag och natt med sin kennel för att den ska rulla på och för att hundarna ska må så bra som möjligt. Att hitta en uppfödare är inte speciellt svårt och med hjälp av Svenska Kennelklubben kan du snabbt och enkelt hitta en för just din favoritras och i ditt område.

Även om det i praktiken inte är svårt att hitta en uppfödare eller en kennel så är det viktigt att du väljer en som även är bra. Är man novis kan det vara svårt att veta vad som avgör om uppfödaren är bra eller inte. Det är lätt hänt att man fokuserar på fel saker eller att man inte vet vad man ska titta efter, och därmed missar viktig information och kanske även en och en annan varningsflagga.

Vad är en bra uppfödare?

Alla uppfödare jobbar på sitt eget sätt och bara för att en har ett annat synsätt än den andra så behöver det egentligen inte betyda att den är sämre. Det du däremot ska kolla efter är vilken kontakt du får med uppfödaren. Uppfödaren ska kunna besvara alla dina frågor och inte ha några problem med att du kommer dit och kikar. På plats ska du kunna se att hundarna vistas i en bra miljö. Du ska även kunna få träffa tiken till valparna och pappan om även han finns tillgänglig. Hundarna ska vara glada, lugna och ha ett stabilt psyke. Detta är något som är mycket viktigt att titta på. Miljön kring hundarna ska vara ren och fräsch och naturligtvis ska hundarna inte säljas tidigare än när de nått 8-9 veckors ålder.

Papper och intyg

En seriös hunduppfödare ska jobba för att utveckla rasen och få den så bra som möjligt. Det betyder också att det ska finnas en viss ordning och reda på uppfödaren. Du ska få med dig papper såsom;

  • Avtal
  • Papper på valpbesiktning
  • Vaccinationsintyg om valpen uppges vara vaccinerad
  • Information om ID-märkning

Känner du dig osäker på vad som gäller så har Jordbruksverket otroligt mycket bra information att hämta och som kan vägleda dig.