Förbered hemmet för den nya valpen

jun 26

Förbered hemmet för den nya valpen

 

Börjar det äntligen bli dags för dig att få hämta hem din nya valp? Gratulerar! Det här kommer att bli en mycket spännande dag där du och valpen får spendera er allra första stund tillsammans i ditt hem. Det är viktigt att du ser till att förbereda hemmet innan valpen sätter tassen innanför dörren, precis som föräldrar förbereder innan det är dags för bebisen att komma ut. För hundar gäller det att se till att alla tillbehör är på plats, men även att man har tagit undan sådant som kan vara farligt. För bebisar tar det månader innan de börjar krypa eller gå, men hunden är på gång direkt. Se därför till att sladdar och annat som valpen kan tugga i sig eller skada sig på är bortplockade eller undangömda. Ett tips är att använda sig av sådana där hållare som ”låser in” och samlar alla sladdar.

Detta bör du ha hemma

Det finns några saker som kan vara riktigt bra att ha hemma redan innan hunden har kommit hem. Du behöver bland annat se till att du har en skål för mat och en skål för vatten. Satsa på tunga skålar eller skålar med en gummilist längst ner. Det förhindrar att den ivriga valpen slår över eller skjuter runt skålarna.

Förutom matskålar är det också viktigt att du har ett koppel och ett halsband eller sele. Börja att koppelträna din hund så tidigt som möjligt, så kommer den snabbt att lära sig att gå fint i det. Hunden behöver även ha en sovplats som är dess egna. När hunden ligger i sovplatsen så bör den få vara ostörd, både från vuxna och eventuella barn.

Den första tiden i hemmet

Tänk dig att du slits från din mamma och dina syskon när du är 8 veckor gammal och hamnar hos en helt annan familj. Det är läskigt, skrämmande och allt luktar konstigt. Mamma är inte där. Det är därför otroligt viktigt att du är ensam med din valp under den första tiden så att hunden kan vänja sig vid det nya hemmet i lugn och ro. Ta inte hem halva kompisgänget för att leka och titta på den nya, utan fokusera på att spendera tiden tillsammans. Många uppfödare skickar med något som gör att hunden kan kännas sig lite tryggare. Det kan vara ett gosedjur som luktar ”hemma”, en filt eller en leksak som hunden känner igen.