De viktigaste sakerna valpen behöver

okt 19

De viktigaste sakerna valpen behöver

Att skaffa hund är en dröm för många och det är vanligt att man skaffar en valp som första hund. Men valpen behöver en hel del saker för att den ska må bra och få en fin första tid i livet så att den blir en stabil individ även som vuxen.

Saker från uppfödaren

En bra hunduppfödare brukar i regel skicka med valpen ett litet startpaket. Det är ofta en filt med mammans doft, någon leksak, lite information och lite av det foder valpen ätit under sin uppväxt hos uppfödaren. Det kan vara klokt att fortsätta med det fodret tills valpen vant sig vid sitt nya hem. Men det finns såklart också en del praktiska och fina valptillbehör som man kan köpa till själv och som behövs för att valpen ska trivas.

Ett bra koppel samt halsband

Redan när valpen är liten behöver den lära sig att gå fint i koppel. En bra sele eller ett passande halsband behöver man därför ha redan när valpen kommer hem. Välj helst ett koppel i läder eller tyg som verkligen håller för valpens bus.

Foder

När det gäller valpens foder behöver man ha lite koll på vad som är bra och inte. Till en början kan hunden äta det foder den fått hos uppfödaren. Om man vill byta foder måste det göras i lugn takt, annars kan hundens mage börja protestera rejält. Jämför gärna fodrens innehåll innan du bestämmer dig för en viss sort.

Leksaker

Valpen behöver också en del leksaker. Om hunden inte har något att tugga på när tänderna börjar klia finns det annars en stor risk att dina skor, möbler och andra saker du är rädd om råkar illa ut. Med leksakerna kan hunden också sysselsätta sig och öva på till exempel jakt.