Hundens smaklökar – inte som människans

feb 08

Hundens smaklökar – inte som människans

Känner hundar en annan smak än vad vi människor gör? Det kan man lugnt svara ja på. Visste du till exempel att många hundar tycker att det är hur gott som helst att smaska i sig både hästbajs och harlortar som de hittar i skogen? Vi kommer inte alltid att kunna förstå våra hundar 100 % rakt igenom, men trots det kan vi fortfarande försöka lära oss allt mer om våra kära sällskapsdjur och familjemedlemmar. Något som få hundägare och människor i allmänhet är medvetna om är till exempel att hunden har helt egna smaklökar som bara är till för vatten.

När det kommer till luktsinnet så vinner hunden med hästlängder, men när det kommer till smaklökar så är det inte lika självklart. Människan har cirka 10 000 olika smaklökar som gör att vi kan känna surt, salt beskt och mycket mer. Hos hunden finner man endast 1700 stycken. Detta kommer alltså påverka väldigt mycket hur de olika smakerna uppfattas av hunden, men det är inte främst antalet som gör den stora skillnaden. Hundens smaklökar är placerade över precis hela tungan, vilket gör de extra känsliga för smaker.

Fem grundsmaker

Vilken typ av sammansättning en hund eller människa har i sitt saliv kommer att påverka hur man uppfattar en viss smak. Vissa är t.ex supertokiga i allt som är surt, medan andra gör allt i sin makt för att hålla sig så långt borta från sura livsmedel som möjligt. Detsamma gäller för hunden. Alla hundar uppfattar smaker olika, men det betyder inte att de inte har samma grundsmaker. Precis som för oss människor så kan hundarna känna av de fem grundsmakerna, vilket är surt, salt, beskt, sött och umami.

Som tidigare nämnt så har hundar speciella smaklökar för vatten och dessa fyller en mycket viktig funktion. Du kanske undrar varför dessa finns, då de för många människor är en självklarhet att vatten inte direkt behöver några specifika smaklökar. Det här är dock något som man kan återfinna även hos många andra djur, t.ex. katter. Smaklökarna finns där för att djuret ska kunna avgöra om vattnet är tryggt att dricka eller om djuret ska avstå.

Vad din hund stoppar i sig och tycker är gott kommer kanske inte alltid vara en självklarhet för oss människor, men det handlar då alltså inte om något annat än just de smaklökar och salivsammansättning som hunden har. En gammal strumpa som legat under soffan kan vara en riktig delikatess.